Det nærmer seg kommunevalg i Norge. Selv om det i utgangspunktet kan være spennende og opphissende å gjøre sin borgerplikt i et lite provisorisk rom med en gardin som skillevegg mot resten av samfunnet, er det kanskje mange som skulle ønske Norsk valgkamp var LITT mer som i USA (bortsett fra Donald Trump). Apropos Donald Trump, her er et klipp fra da han var med i «Alene Hjemme 2»:


Her er noen filmer om amerikansk valgkamp du kan bruke som virkelighetsflukt etter å ha sett nok en debatt kommunesammenslåing og søndagsåpne butikker.

«The Candidate»


I California sitter den republikanske senatoren Crocker Jarmon så trygt at ingen demokrater ønsker å utfordre han. Dermed ender idealisten Bill McKay (Robert Redford) opp som eneste motkandidat med fullstendig frie tøyler til å skape sin egen politiske plattform, siden han sannsynligvis vil tape uansett. Når Mckay etter hvert innser hvor dårlig han ligger ann på meningsmålingene, blir han urolig for å ydmykes på valgdagen, og endrer politikken sin til å bli stadig mer generisk så han kan skaffe flere stemmer. Og som om dette var nok, må McKay også forholde seg til at hans kjente far og tidligere guvernør John. J. McKay ikke har gått offentlig ut med støtte til hans kandidatur.

Filmen er skrevet av taleskriveren Jeremy Larner, som jobbet for Senator Eugene J. McCarthy, demokratenes presidentkandidat i 1968, noe som merkes da McKay og McCarthys politiske reise har svært mange fellestrekk. Valget i 68 ble forøvrig vunnet av Richard Nixon, og McCarthys kampanje ble udødeliggjort i Hunter S. Thompsons bok «Fear and Loathing om the Campaign Trail».

Kan kjøpes på iTunes.

«The Ides of March»

Filmen er basert på «Farragut North», et teaterstykke skrevet av Beau Willimon (Som også lagde «House of Cards», som igjen er løst basert på demokraten Howard Deans primærkampanje i 2004, som sluttet tidlig etter at stakkars Howard skrek for høyt på scenen etter en seier.

«Ides of March» handler om Pennsylvanias guvernør og demokratisk presidentkandidat Mike Morris (George Clooney), som konkurrerer om den demokratiske presidentkandidatnominasjonen mot Ted Pullmann fra Arkansaas. For å vinne må en av dem sikre seg valgmannstemmene fra North Carolina, som styres av senator Thompson.

Morris sin valgkampstrateg Stephen Meyers (Ryan Gosling) er relativt ny i det politiske spillet, og har enorm tro på at Morris er annerledes enn de andre politikerne, en som fortjener seieren. Illusjoner brister idet Meyers etterhvert ser hvor mye man må være villig til å gjøre for å nå langt i nasjonal politikk.

Kan sees på Østerrisk, Sveitsisk, Nederlandsk, Canadisk og Tysk Netflix. Eller så kan du kjøpe den også på iTunes. Eller DVD. Eller Bluray.

«Game Change»

Basert på boka ved samme navn fra 2011 av John Heilemann and Mark Halperin. Manuset er skrevet av Danny Strong, som også skrev Recount, en film om valget i 2000. Filmen følger McCain/Pahlins mislykkede valgkamp mot Barack Obama i 2008, med spesielt fokus på Sarah Palin, portrettert av Julianne Moore. Filmen ble produsert av HBO og ble sendt på deres tv-kanal.

Gjennom et intervju med McCains valgkampstrateg Steve Schmidt (Woody Harrelson) får vi fortellingen om hvor uorganiserte og desperate republikanerne virket å være i kampen mot Obama i 2008. Filmen portretterer valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat som et vågalt og smådesperat forsøk på å redusere meningsmålingene i Obamas favør. Palin fremstilles som kunnskapsløs og fullstendig uklar for rollen, men også hardtarbeidende og engasjert. McCain (Ed Harris) selv virker distansert og lite involvert i valgkampen.

Den virkelige Steve Schmidt gikk god for filmen, mens Palin og McCain avviste den som usann, selv om de visstnok aldri så den.
Kan sees på HBO Nordic.

Hva sier du for noe nå? At du har lyst til å se flere filmer om samme tema, men istedenfor å være dramatiske vil du heller at de skal være halvgode komedier? Javel, her er noen:

«The Campaign»Will Ferrel og Zach Galifiniakis konkurrer om å bli president. Kan kjøpes på iTunes eller FYSISK I BUTIKK!

«Wag the Dog» – Med Robert Di Nero og Dustin Hoffmann. Filmen handler om en amerikansk president som må distrahere verden fra sin egen sex-skandale ved å fake en krig mot Albania. Filmmusikken er forøvrig skrevet av Mark Knopfler (!).  – Jeg beklager, men denne må også kjøpes enten digitalt eller i butikken…

«Man of the Year»Robin Williams spiller en Jon Stewart-aktig talkshowhost som stiller som presidentkandidat. – Kan sees på Netflix fra Nederland og Luxembourg.

«Head of State» – Komedie hvor Chris Rock spiller en vanlig mann som plutselig velges til den (da) første afro-amerikanske presidenten. – Kan sees på Netflix fra Argentina, Brasil, Colombia, Ireland, Mexico eller UK.

Jeg har sett alle disse filmene, tenk på det! Gode gud…