Fremdeles ikke gitt opp «Boardwalk Empire»? Ikke vi heller (selv om den tidvis har tøyd tålmodigheten vår noe ved å være i overkant saktegående).

Nå er det bare tre episoder igjen, og ukas avsnitt var vi som sjåvinistiske nordmenn litt ekstra spente på – siden den hadde tittelen «King of Norway».

Hva var kongen en referanse til? Vel, tidligere i sesongen hadde vi fått et glimt av Elliot Ness – den norskættede agenten som ofte (feilaktig?) får æren for å ha felt Al Capone.

Men det ville vært overraskende om «Boardwalk»-skaperne visste om Ness’ aner fra Møre og Romsdal, for å si det mildt. Derfor var våre forhåndstips at det kunne ha noe med den norskættede karakteren Sigrid Mueller, spilt av Christiane Seidel (som vi har intervjuet her) å gjøre.

Og her kommer spoilere fra ukas episode:

Vi hadde rett.

Tittelen refererer til det som skjer når Nelson Van Alden (Michael Shannon) og kona Sigrid inviterer Eli Thompson og kona June på middagsselskap.

Sigrid er i et fryktelig mørkt humør, noe hun til stadighet lar gå ut over Van Alden (som har gått fra å være en grusom sadist til å bli comic relief i serien). Stakkars Van Alden har slitt i enorm motbakke de siste årene – han blir sett på som en klovn av Al Capone (som han jobber for) og hans folk, og nå har han altså en bister og norsk kone som ikke respekterer ham i det hele tatt.

Eli og June forsøker imidlertid å holde humøret oppe.

Vendepunktet kommer når Eli hjelper til med å rydde opp etter middagen og får se et bilde av kong Haakon på veggen (bilder via C More):

haakon2

Plutselig husker han tilbake til en av sine mange og tunge fyllekuler, da han hadde sex med Sigrid og dermed bedro sin eneste kompis Van Alden. Alt mens portrettet av en bartefin og alvorlig kong Haakon tittet ned på dem.

sigrid

– Så du husker nå?, spør Sigrid, og kaller samtlige i middagsselskapet for løgnere. For en fæl dame.

Og for å toppe det hele kommer agent D’Angelo og tar med seg Eli og Van Alden. De må  hjelpe ham med å felle Al Capone om ikke de skal få dødsstraff for sine tidligere synder.

Så der har du forklaringen på episodetittelen. Her er en bakomfilm fra episoden:

Stirringen på portrettet av kong Haakon minnet oss for øvrig om et maleri fra en annen klassisk mafiaepisode som Terence Winter var med å skrive: