Historien om den «lett» eksentriske organisten Petter Amundsen og hans «lett» eksentriske teorier om hemmelige koder plassert i «William Shakespeare» sine verker, tør være velkjent etterhvert, etter en bok av Erlend Loe, samt en TV-serie og en helaftens dokumentar regissert av Jørgen Friberg.

I helaftensversjonen ble en viss Robert Crumpton oppgradert fra skuespiller/statist i utdragene fra Shakespeares verker, til ledende Shakespeare-eksperter.

Etter at ingen andre Shakespeare-eksperter i verden ville ta i Amundsens teorier med ildtang (og OK, etter litteraturstudier – et medium grundig Googlesøk gir imidlertid ingen svar på hvorvidt Crumpton foreløpig har fullført den doktoravhandlingen om Shakespeare som han visstnok var igang med under filmingen, og som ga ham tittelen Shakespeare-ekspert, muligens noe prematurt).

I skrivende stund er faktisk Amundsen, regissør Friberg og Crumpton på Oak Island i Canada, med planer om å drenere dammen som står sentralt i Amundsens luftige teorier – det hele finansiert gjennom crowdfundingtjenesten New Jelly. Du kan følge mye av den eventuelle fremgangen gjennom evighetsprosjektets norske Facebook-side, som ser ut til å være betjent av Amundsen selv (og hyppig besøkt og kommentert av «lett» eksentriske støttespillere for Amundsens teorier).

Vi gleder oss til fortsettelsen, men aner i grunnen en like interessant historie bak kamera.

For der det ikke var lett på å bli klok på om den opprinnelige TV-serien drev subtilt gjøn med Amundsens teorier med sine overdrevne dramatiske grep, er det stadig mindre tvil om at regissør Friberg i økende grad har endt opp som en våpendrager, en Sanco Pancha for Amundsens Don Quijote.

Uansett, mens vi venter på fortsettelsen kan NRKs nett-TV by på et gjensyn med Friberg (og Amundsen, som altså ble kreditert som konsulent) sitt helaftens prosjekt fra i fjor.

«Shakespeares skjulte sannhet» ser du her.

Som en liten bonus anbefaler vi i tillegg Espen Svenningen Rambøls anmeldelse av Roland Emmerichs nesten like spinnville «Anonymous» fra i fjor, som riktignok handlet om en ANNEN Shakespeare-konspirasjonsteori, men Rambøl benyttet i sin anmeldelse for Comoyo anledningen til å gå grundig inn på det særegne britiske klassehatet som mange mener ligger bak alle disse teoriene …

Verdt å ha i bakhodet, det også.