Denne er ærlig talt en nobrainer.

I går kveld sendte NRK filmen om musikkfestivalen Ragnarock ved Besserudtjernet i Holmenkollen i Oslo, på dagen 40 år etter selve festivalen.

Dermed ligger den ute til fri fornøyelse frem til 17. juli borte hos NRK. Yeah!

Og om du synes opplegget minner en smule om en blodfattig versjon av filmen om Woodstock, har du helt rett. Ragnarockfestivalen ble faktisk igangsatt av filmselskapet Centralfilm, som et forsøk på å lage «en norsk Woodstock-film».

Regissørens vennskap med brødrene Thue fra folkrockgruppen Saft gir også mye av forklaringen på hvorfor nettopp diverse mer eller mindre helstøpte krysninger mellom lett progressiv rock og skandinavisk folkemusikk inntar et hovedfokus – du må ha en viss toleranse og stamina for felegnukk for å sitte gjennom dette, for å si det litt FOLKelig.

Og nei, det er ikke akkurat Woodstock. Festivalens største internasjonale trekkplaster? Mungo Jerry. (jada, The Pretty Things spilte også, men var i full oppløsning på dette tidspunktet, og gjør dessverre ikke en spesielt legendarisk figur i filmen).

Ikke akkurat Sly & The Family Stone. Selv om det satte spor hos enkelte, sorry for avsporingen, men sjekk denne totalt absurde rapvideoen som en fyr fra Sørlandet har laget – om den gangen moren hans var på Mungo Jerry-konsert i Holmenkollen i 1973.

Totalt WTF.

Men: som nostalgisk tidsdokument er dette allikevel gull. Ikke minst fordi filmen også byr på relativt tidlige klipp av to ikoniske skikkelser i norsk rock- og kulturhistorie: Åge Aleksandersen og Jahn Teigen.

Som opptrådde med sine respektive band på den tiden, Prudence og Popul Vuh. Begge to oppsiktsvekkende gode band til å være norske band fra 1973 i grunnen.

Og på hvert sitt vis leverer Åge og Jahn opptredener som fungerer som et slags forvarsel om ting som skulle komme. Åge mest i kraft av sin bekledning, den noe mer utadvendte Teigen derimot, leverer et arsenal av jokes, ablegøyer og splitthopp mellom bandets sanger om døden, Satan og seksuelt perverterte pukkelrygger (nei, jeg kødder ikke).

Det er faktisk verdt et lite bonusklipp med Popol Vuh to år senere, etter at en tvist med tyske Popol Vuh (kjent fra sitt samarbeid med Werner Herzog, og OK, strengt tatt et langt bedre band) gjorde navneskiftet til Popol Ace nødvendig.

Dette er visstnok Norgeshistoriens første musikkvideo. Men definitivt en av de aller beste gjennom tidene.