TV 2 Zebra begynte forrige uke å sende «Bored To Death» (21:30) -serien som bør kunne kalles den ultimate indiehipstersitcomen. Ikke bare har den Wes Anderson-protesjé Jason Schwartzman i hovedrollen (og som komponist og utøver av den passende indieslentrende tittelmelodien) som den klønete, Brooklynbaserte (selvsagt!) mislykkede forfatteren som får det for seg å prøve seg som privatdetektiv. Selveste Zach Galifianakis er sidekicken hans, som kjærlighetssyk, evig hasjrøykende og penisfiksert (jada, fullt av EDGY materiale her!) tegneserieskaper.

Det er så indiekorrekt, akkurat så passe vagt motkulturelt at de til og med har fått Jim Jarmusch til å gjøre en gjesteopptreden -i den første av kveldens to episoder på TV 2 Zebra, forøvrig. Ganske kvalmt, men samtidig høyst smart utført. Med velskrevne replikker og genuint snedige plot, og (som forsåvidt allerede nevnt) ytterst sterk rollebesetning. Etter å ha fulgt serien sporadisk på andre kanaler, gikk jeg fra en nokså intens skepsis til en motvillig ..aksept. Til å måtte innrømme at jeg faktisk likte serien ganske godt.

Helt til det slo meg, et stykke inn i andre sesong (serien ble nylig kansellert i USA, etter slutten på sesong 3):

Dette er jo en komiserie. Men jeg har aldri ledd høyt av den. Ikke en eneste gang. Er ikke det et nokså definitivt tegn på at en komiserie er mislykket? Samme hvor velskrevet, smart og HUMREMORSOM den er? Svaret er ja. Hvis det ikke hadde vært for en eneste ting:

Ted Danson i sitt livs rolle, som Schwartzmans «mentor» – en magasinredaktør og -gründer som har blitt utkjøpt av sitt eget magasin av et kristenkonservativt mediekonsern som har redusert ham til staffasje for cocktailselskaper med investorer og annonsører. Han fyller livet sitt med hasjrøyk, dødsangst og vemodige, krampaktige forsøk på å leve opp til sitt betydelige ry som kvinneerobrer fra yngre dager. Kort sagt: litt sånn som jeg forestiller meg at livet til Ted Danson ser ut i virkeligheten. Enten det stemmer eller ikke (hysj!) er han i hvert fall fremragende i rollen, og grunn god nok til å følge serien.

Som i seg selv ikke er så nyskapende som den later som, og langt fra noen moderne klassiker. Kulturhistorisk sett vil den neppe bli husket for noe annet enn som en markør for tidpunktet hvor selv massekulturen bestemte seg for at Brooklyn hadde blitt kulere enn Manhattan.

Men generasjoner fremover vil sannsynligvis oppdage den på ny når den går i reprise klokka tre på natta. Og akkurat dét er den nok perfekt som -«på skråss»-underholdning for arbeidsløse stonere. Forutsatt at det er TV-apparatet fremtidens arbeidsløse stonere benker seg foran klokka tre om natta da, men det er vel en separat diskusjon.

 

SE OGSÅ
En helg med David Hasselhoff (NRK3 20:45)
Kobra (SVT1 21:30)
Unge mødre gifter seg (FEM 22:00)
Damages (TV2 23:10)