Hvor genial den er gjenstår naturligvis å se, men på papiret har National Geographic Channels nye dramaserie «Genius» mye som taler for seg: Oscar-vinnere på begge sider av kameraet og en spennende idè om å dramatisere livet til de smarteste folka fra historiebøkene – ett geni per sesong, som en antologi, og med selveste Albert Einstein som subjekt for den første sesongen.

Nå kan vi legge til at den har en av Norges fremste skuespillere i en sentral rolle i en av episodene. Agent Anne Lindberg bekreftet nettopp at Christian Rubeck (36) har fått rollen som Werner Heisenberg, tyskeren som revolusjonerte kvantefysikken før han bidro til Nazi-Tysklands bestrebelser på å utvikle den første atombomba.

Rubeck har allerede et knippe internasjonale film- tv-produksjoner bak seg – i fjor spilte han for eksempel mot Brad Pitt og Marion Cotillard i krigsdramaet «Allied», mot Noomi Rapace og Glenn Close i Tommy Wirkolas kommende fremtidsdystopi «What Happened to Monday» og mot Felicity «Jyn Erso» Jones i actionfilmen «Collide» – men dette er visstnok hans største rolle utaskjærs til nå.

– Jeg kan ikke si så mye om selve episoden, men Heisenberg er jo en nøkkelperson i historien om Einstein. For meg er det først og fremst veldig kult å være med i et prosjekt som har så mye bra folk foran og bak kamera, sier Rubeck til Filter Film og TV og ramser opp:

  • Geoffrey Rush, Oscar-belønnet for «Shine» i 1996 og nominert for «Kongens tale» i 2010, i hovedrollen som Einstein.
  • Emily Watson, Oscar-nominert for «Breaking the Waves» i 1996 og «Hilary and Jackie» i 1998, i rollen som Einsteins kone Elsa.
  • Ron Howard, Oscar-vinnende regissør av «A Beautiful Mind» (som jo også handlet om et stort geni) i tillegg til blockbustere som «Apollo 13» og «Da Vinci-koden».
  • Howards faste kumpanjong (og Oscar-vinner for samme film) Brian Glazer i produsentrollen.

 

Geoffrey Rush i «Kongens tale». Foto: SF Norge AS

Rollefiguren Rubeck skal bryne seg på i dette selskapet er en av vitenskapshistoriens enigmatiske skikkelser: Hans usikkerhetsprinsipp (som sier at du kan kjenne både den nøyaktige posisjonen og den nøyaktige hastigheten til et elementærpartikkel, men ikke begge deler samtidig) skaffet ham både Nobel-pris og renomme som en av kvantefysikkens fedre.

Men Heisenbergs beslutning om å være trofast til sitt fedreland selv etter Hitlers maktovertakelse, og hans medvirkning i utviklingen av atomvåpen, har kastet skygge over hans ettermæle i over 60 år (og jeg er ikke sikker på om bruken av navnet hans som kriminelt alias i «Breaking Bad» gjorde saken bedre eller verre).

Kuriøst nok er Werner Heisenberg nylig portrettert i en annen tv-serie som hadde Rubeck på rollelista, nemlig «Kampen om tungtvannet». Der ble fysikeren spilt av tyske Christoph Bach.

Christoph Bach som Werner Heisenberg i «Kampen om tungtvannet». Foto: Filmkameratene/NRK

Bach gjorde en kjempejobb, og da jeg fikk tilbud om audition for rollen som Heisenberg tenkte jeg at ham kan jeg jo ikke spille, har ikke han mørkt hår og ser ut som Bach? Men det viste seg å ikke stemme, sier Rubeck.

– Jeg vurderte faktisk å ringe ham og spørre om å få låne researchmaterialet hans, helt til det gikk opp for meg at det naturligvis er på tysk, ler Rubeck, som slo gjennom i Joachim Triers «Reprise» for 11 år siden og sist var å se på TV som utenriksminister i Nobel.

– Det er flere som har portrettert Heisenberg, blant annet Daniel Craig i 2002-filmatiseringen av teaterstykket «Copenhagen». Hovedinspirasjonen min er likevel de mange bøkene som er skrevet om mannen, og som jeg sitter og leser nå, sier Rubeck.

Werner Heisenberg IRL. Foto: Bundesarchiv/CC BY-SA 3.0

I vinter har han stått på scener i hele landet i den kritikerroste teateroppsetningen av Karl Ove Knausgårds Min Kamp – den siste forestillingen ble spilt så seint som lørdag. Innspillingen av «Genius», som er National Geographics første rene dramaserie og kan komme på skjermen allerede i løpet av våren, er dermed neste post på programmet.

Muligens kommer det godt med å ha omgått Hollywood-stjerner før: I Allied ble Rubeck regissert av Robert Zemeckis, mannen som i sin tid lagde «Tilbake til fremtiden» og «Forrest Gump».

– Jeg hadde en veldig liten rolle i den filmen, men uansett hvor liten rolle man har er man jo på sett i flere dager og får møte de fleste. Ved en anledning skulle jeg improvisere fram en dialog med Marion Cotillard og ble kalt til settet før noen av statistene. Da var det bare  Cotillard, Zemeckis, Brad Pitt og meg på sett – og så kommer plutselig Angelina Jolie setter seg ned bak monitor, forteller han.

– Jeg skal ikke nekte for at jeg kjente på presset da det var min tur til å improvisere, de fire stirrer på deg, og du skal lage kunst. Men det er var en morsom opplevelse. Det er alltid inspirerende å se de store filmstjernene i aksjon, sier han.