Forrige uke skrev vi en sak om årets norske Oscarkortliste, hvor tre norske filmer kjempet om å bli Norges endelige Oscar-kandidat i kategorien: Beste ikke-engelskspråklige film.

«Bølgen» har ikke skylt inn til Hollywood og Dolby Theatre helt enda, men den nærmer seg ihvertfall med STORMskritt etter at den i dag ble valgt ut som Norges offisielle kandidat! Vi gratulerer regissør Roar Uthaug og alle andre involverte i det man omtaler som Skandinavias første katastrofefilm.

«Bølgen» vil konkurrere med 76 andre filmer om en endelig nominasjon, da fem endelige finalister vil bli offentliggjort i midten av januar.

Norge har aldri vunnet denne kategorien tidligere, men vi har vært heldige/flinke og tidligere fått nominasjoner for  «Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996),«Elling» (2001), og nå sist «Kon Tiki» (2012).

Enkelte er skeptiske til om Norge vil fremstå sexy nok med noe så «ordinært» som en katastrofefilm, men det finnes nok av eksempler hvor slike sjangerfilmer har blitt belønnet med gullmenner tidligere:

«The Abyss» (1985)
James Cameron
gikk langt over budsjettet da han lagde denne filmen. En gruppe oljeriggere og NAVYSEALS slår seg sammen for å redde en atomubåt som har sunket langt ned på havets dyp. Oppdraget viser seg å bli enda vanskeligere da de plutselig støter på vann-aliens. Filmen vant én Oscar for beste spesialeffekter.

«The Poseidon Adventure» (1975)
Katastrofefilmen som virkelig var med på å definere selve sjangeren. En flodbølge (!) kantrer et overdådig cruiseship og de få overlevende må kjempe med nebb og klør for å nå toppen (nå bunnen) av båten. Filmen mottok hele åtte Oscar-nominasjoner. Den vant for beste sang og fikk i tillegg en ærespris for spesialeffektene.

 «Towering Inferno» (1974)
Paul Newman (arkitekt) feirer verdens høyeste bygning, som han selv har tegnet, da det dessverre bryter ut en brann i øverste etasje. Brannmann Steve McQueen hjelper arkitekten med å evakuere alle gjestene ut av den brennende bygningen. Kanskje et vennskap formes i prosessen? Filmen var uansett en stor komersiell suksess i USA og vant i tillegg Oscar for beste Klipp, Sang og Cinematografi.

«Titanic» (1997)
Vi skal selvsagt ikke glemme katastrofefilmen som – sammen med «Ben Hur» og «Ringenes Herre: Atter en konge – innehar rekorden for flest Oscar-statuetter, med sine elleve. Filmen med det enorme budsjettet spilte, heldigvis for James Cameron, inn $600,000,000 slik at hans heart would senere go on til å tjene graps på en film om en blå invalid marinesoldat.