De ansatte i Sony Pictures’ USA-kontorer hadde en langt mer hektisk Thanksgiving-helg enn mange andre.

I forrige uke ble nemlig Sonys servere hacket, og de ansatte ble møtt med følgende melding da de logget seg på systemet:

hackedby

Hvem er #GOP? Det kommer vi tilbake til.

Men først: Som svar på hackerangrepet tok Sony ned datasystemene og påla medarbeiderne å bruke telefoner og private e-postadresser i stedet. Håpet var at hackerangrepet var begrenset til et knippe forretningsdokumenter og noen bilder, skriver The New York Times.

Men den gang ei. I helgen ble det nemlig publisert gode dvd-kopier av fire Sony-filmer på nett – Brad Pitts krigsfilm «Fury», nyinnspillingen av musikalen «Annie», Julianne Moore-dramaet «Still Alice» og Mike Leighs «Mr. Turner».

Særlig tyveriet og publiseringen av «Annie» og «Fury» kan svi for Sony – sistnevnte er bare på kino, mens førstnevnte skulle bli en av årets store julefilmer i USA.

Hva har skjedd? Foreløpig er det lite sikker informasjon om hackerangrepet, men én teori har i hvert fall høy underholdningsverdi.

Husker du «The Interview», den kommende Seth Rogen og James Franco-komedien der de spiller to reportere som blir sendt for å myrde Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un? Filmen er produsert av Sony, og ble raskt fordømt av det nordkoreanske regimet.

GOP er et akronym for «Guardians of Peace», og ifølge nettsiden Re/Code (et nyhetssted startet av tidligere Wall Street Journal-journalist Walt Mossberg) er GOP basert i Kina.

Spørsmålet er: Jobber de på oppdrag fra nordkoreanske myndigheter?

Ifølge Deadline er dette bare én av flere teorier, og foreløpig er det ikke engang bekreftet at GOP både står bak hackerangrepet og publiseringen av filmene.

Nordkoreanske talspersoner er tidligere sitert på at det ville få «alvorlige konsekvenser» om filmen kom ut, og den amerikanske presidenten Barack Obama ble bedt om å gjøre sitt for å stoppe filmen.

Sony gikk til slutt med på å redigere om et par småting – blant annet å digitalt redigere vekk flere tusen jakkemerker fra figurene i filmen

Grunnen til endringen er at å vise slike jakkemerker – som er helt like de merkene som landets militære personell faktisk bærer for å ære landets øverste leder – vil oppfattes som blasfemisk av nordkoreanerne.

I tillegg ble det vurdert å endre eller fjerne en scene der ansiktet til Kim Jong-un (spilt av Randall Park) blir smeltet vekk i sakte film (en slik scene kan nok sikkert også oppfattes som blasfemi).

«The Interview» – som ikke er blant filmene som nå er publisert – kommer på norske kinoer 23. januar.