I fjor gikk «Hobbiten»-regissør Peter Jackson hardt ut og forsvarte den nye innspillingsteknologien han ville bruke på den kommende storfilmen om Bilbo Lommelun og hans kumpaners farefulle ferd gjennom Midgard.

Ved å doble dagens standardfrekvens på bilder per sekund fra 24 til 48, mente han at man kunne få langt skarpere bilder enn man får til med dagens kamerateknologi, spesielt i sekvenser med raske kamerabevegelser.

– Å skyte og vise film i 48 fps gjør mye for å bli kvitt disse problemene. Det ser mye mer levende ut og det er lettere å se på, spesielt i 3D, skrev Jackson på sin Facebook-vegg på denne tiden i fjor, helt i tråd med fremtidsønskene til «Avatar»-skaper James Cameron.

Men tok han kanskje feil? I går ble nemlig de første scenene fra «Hobbiten» vist for et publikum under CinemaCon i Las Vegas, og de umiddelbare reaksjonene i etterkant handlet ikke om selve innholdet i sekvensen.

– Hvis jeg kan oppsummere den kollektive reaksjonen, blir det noe sånt som «HERREGUD, EN HEKS! BRENN DEN!», skriver den bitende sarkastiske filmbloggen Filmdrunk – og slår til med punchlinen «Frame Rates? More like FRAME RAPES!»

Heller ikke bloggen Slashfilm er sikker på om 48 fps-teknologien er fremtiden for kinofilmen, slik Jackson håper den skal være. Riktnok ser de innledende panobildene av fjellkjedene bra ut – men så beveger kameraet seg over på skuespillerne. Og da skjærer det seg:

– Endringen fra 24 bilder i sekundet til 48 bilder i sekundet er ENORM. Det gjør at alt ser helt annerledes ut. Bevegelsene, tonen – alt er annerledes. Det så ut som en tv-film fra BBC. Det så ut som når du skrur på settingen for oppkonvertering til 120 hertz på LCD-tven din. Det så kompromissløst ekte ut – så mye at det så falskt ut.

Peter Sciretta fra Slashfilm skriver videre at alle han snakket med etter visningen var enige om at det ikke var spesielt imponerende greier de nettopp hadde vært vitne til.

Også Reuters var til stede på visningen, og skriver at effekten av økt bildefrekvens var «mer en spansk telenovela enn «Avatar».»:

– Når det kommer til selve klippet, viste Jackson scener fra episke slag, møter med troll og et hårreisende møte med Gollum – alt viser at han fortsatt har evnen til å gripe tak i fortellerkjernen i J.R.R. Tolkiens omfattende, mytologiske landskap. Hadde det bare sett mer ut som en film.

Spørsmålet nå er hvor mange kinoer som vil legge penger på bordet for å oppgradere til utstyr som potensielt gjør kinobesøket mindre forlokkende for publikum. Det er kanskje ikke kinofremtiden Jackson og Cameron helt så for seg?

Her kan du se traileren til «Hobbiten: En uventet reise», den første av de to filmene. Norsk premiere er 12. desember.