Katta er ute av sekken og årets Oscar-nominasjoner er offentliggjort. Her er hele lista, under følger vår oppsummering:

  • Det ble ingen norsk nominasjon i år heller. Det til tross for at fjorårets store kinosuksess, Erik Poppes «Kongens nei», var blant de ni på kortlista til pris for beste fremmedspråklige film (blant 85 påmeldte filmer fra like mange land). Til gjengjeld ble både svenske «En mann ved navn Ove» og danske «Under sanden» nominert. En favoritt til å ta prisen, er nok tyske «Toni Erdmann», men ikke undervurdèr «Under sanden», en sterk fortelling fra virkeligheten om tyske krigsfanger som blir satt til å rydde miner i Danmark etter krigen.

  • Morten Tyldums første film etter nominasjonsgrossisten «The Imitation Game» ble ikke helt oversett. «Passengers» fikk hard medfart av kritikerne og gjorde det vel ikke bedre enn «helt greit» i billettlukene, men karret til seg nominasjoner for beste produksjonsdesign og beste filmmusikk. Komponist Thomas Newman har vært nominert hele 12 ganger tidligere uten å få noen statuett, så kanskje tenker akademiet at det hans tur denne gangen.
  • Flest nominasjoner ble det, helt som forventet, til musikalfilmen «La La Land». Den huker av de fleste boksene som får medlemmene i det amerikanske filmakademiet til å juble: Hollywood-nostalgi, glossy bilder fra Los Angeles og vakre mennesker med store drømmer. 14 nominasjoner må kunne kalles full uttelling; ingen film har noensinne fått flere («All About Eve» (1950) og «Titanic» (1997) fikk like mange). Ryan Gosling og Emma Stone har begge berettigede håp om hovedrollepriser. For øvrig fikk både scifi-fenomenet «Arrival» og oppvekstdramaet «Moonlight» åtte nominasjoner hver.

  • Meryl Streep er tidenes mest Oscar-nominerte skuespiller, og med hovedrollenominasjon for «Florence Foster Jenkins» har hun nå blitt nominert hele 20 ganger. 16 av nominasjonene er hovedroller og tre av dem – «Kramer vs. Kramer» (1979), «Sophie’s Choice» (1982) og «The Iron Lady» (2011) ga priser.
  • Mel Gibson er offisielt tilgitt av Hollywood etter mange år som «persona non grata» takket være diverse skandaler. Hans krigsdrama «Hacksaw Ridge» er nominert i seks kategorier, deriblant beste film og beste regi.

  • Oscar-prisen er ikke lenger «so white». I fjor var det voldsom debatt rundt Oscar-akademiets tendens til å prioritere hvite filmskapere og skuespillere. Det fikk akademipresidenten til å gå til det skritt å invitere hundrevis av nye medlemmer med annen etnisk bakgrunn inn i rekkene til de Oscar-stemmeberettigede. Og jammen ser det ikke ut å ha virket, med et visst mangfold representert i samtlige skuespillerkategorier, og tre afroamerikanere i beste kvinnelige birolle-kategorien.
  • Hvem har grunn til å føle seg oversett? Tja, Amy Adams hadde kanskje fortjent en hovedrollenominasjon for «Arrival». Martin Scorsese regnet muligens med en reginominasjon for «Silence». Kevin Costner («Hidden Figures») hadde muligheten til å bli nominert for første gang siden «Danser med ulver» i 1991, men den gang ei. Clint Eastwood-regisserte «Sully», med Tom Hanks i hovedrollen som flykapteinen bak den spektakulære nødlandinga på Hudson-elva i 2009, måtte nøye seg med nominasjon for beste lydmiks.

Årets pris-seremoni går for øvrig av stabelen 26. februar og ledes av Jimmy Kimmel.

I fjor var det Australia og Leonardo di Caprio som var de store Oscar-vinnerne. Les vår recap av seremonien her: