Det er ikke en rusten øks som splitter skallen min i starten av «Vikings». Det er sveisen til vår helt, viking-alfahannen Ragnar Lothbrok.

Han har en slags Skrillex-klipp, med kort pannelugg og hestehale/flette. Komplekst hår, og garantert vanskelig å vedlikeholde i år 793 e.Kr. Det er tross alt en stund før barbermaskiner og hårtrimmere og sånt var blitt allemannseie.

Uansett: Stemningen får et løft når introen ruller inn.

… men også her møtes jeg i døra av moderne fashion. Den dunkle elektronikaen stammer fra Fever Ray, et sideprosjekt fra The Knife-dama.

Jeg legger Aspergers-nykkene mine til side, og konsentrerer meg om serien. «Vikings», en storproduksjon fra kanalen History, vises via HBO Nordic her til lands.

Forventningene er der.

Det hele baserer seg på den historien om den svenskdanske vikinghelten Ragnar Lodbrok («lodden bukse»). En notorisk kar. Knallhard hedning, påsto at han nedstammet fra selveste Odin. Vikingprototypen seilte ut og erobret flere land. Kristenfolket fikk mye tyn.

Eller kanskje eksisterte han aldri i det hele tatt, og er kun en myte. Ekspertene strides.

Vi kommer inn i Ragnars formative år. Han planlegger sin første soloekspedisjon mot vest. Planen lanseres på allmøte for vikinglaugene i området. Den eiesjuke og korrupte sjefsjarlen Haraldson (Gabriel Byrne) synes dette er en elendig idé. Splid skapes.

Ragnar har fått sin første erkefiende. Samme det, Ragnar har uansett kommet et stykke i planleggingen. Han har lagd et heftig solkompass, så navigasjon bør gå greit. Skrullingen Floki er dessuten straks ferdig med vikingskipet. Floki sies å være i slekt med selveste Loki, eller Loke som vi bør kalle ham i norske medier. Oppførselen matcher påstått gudeopphav. Fnisende Tourettes, med en klype Gollum.

Floki spilles av en vaskeekte svenske! Gustaf Skarsgård, sist sett i «Kon-Tiki». Spørsmål: Hvor mange Skarsgård jobber i TV/film-industrien? Svar: minst ni.

Ragnars bror Rollo skal bli med på tur. Han virker grei på overflaten, men er slibrig mot Ragnars kone, Lagertha, i smug. Men Lagertha lar seg ikke pille på nesen. To stygginger prøver å antaste henne i starten av episoden. Hun svir trynet til han ene med et rødglødende sverd, og river opp strupen til han andre med en jernkrok.

Vi har dessuten en nordmann med på laget! Thorbjørn Harr har grodd kraftig skjegg og tatt på seg rollen som Borg, jarl Haraldsons slue høyrehånd.

De to trekkplastrene, Travis Fimmel som Ragnar Lodbrok og Gabriel Byrne som Haraldson, gir et splittet førsteinntrykk. Sveis eller ei, så fikk jeg sansen for Fimmel som minner litt om Jax i «Sons of Anarchy». Han har litt av det samme konstante slesksinna smågliset.

En bra ting med Ragnar er hans tilbakevendende visjoner. Ragnar ser sjelene til falne venner bli hentet av zombieånder på slagmarken, de flys opp til Valhall. En mystisk svartkledd figur lusker rundt. Det er Odin. Ragnar hjemsøkes av kaklende og overtydelige ravner.

Byrne, derimot, får ikke gjort så mye ut av seg. Sur, streng, sitter der på trona si, nekter å dele kjøtt og vin backstage med Ragnar. Men også han har et indre liv med makabre bilder, som tilsier at han kommer sterkere tilbake utover i serien. Han drømmer om sine døde sønner, parterte og slengt i en grop.

«Vikings» tar sted i skandinavisk periferi, og våre bakkar og berg burde være selvskrevne kulisser. Mange her hjemme arbeidet for at den store produksjonen skulle spilles inn i Norge, men grunnet bedre tekniske og økonomiske vilkår ble prosjektet lagt til Irland og den nybygde filmparken Ashford Studios.

I skrivende stund har «Vikings» lagt belegg på hele parken og store deler av den irske filmindustrien er i arbeid her.

Det er vanskelig å si hvor dette bærer hen. Jeg TROR jo på serien, og følger den nok videre. Kildematerialet er spennende. Men jeg sitter igjen med en slags lunken følelse, litt treigt, litt traust. Jeg klarer ikke helt å leve meg inn i denne vikingverdenen. Det er et problem.

Også må jeg innrømme at jeg er småskeptisk til serieskaper Michael Hirst. Vipper han over i pompøse vibber á la sine «The Tudors» og «Elizabeth»? Vikinger er ikke kledd for kostymedrama. Jeg vil jo helst at Ragnar og kompani bare KASTER seg ut på tokt for å plyndre, voldta, slakte og erobre. La Europa brenne! Karakterutviklingen tar man underveis, i mjødpausene.

Men med et budsjett på 260 millioner kroner, bør det være duket for mer action etterhvert. Det er tross alt ikke SÅ nøye om det er historisk korrekt.