Neste helg er det endelig ordinær kinopremiere på «Tomb Raider», den nye filmatiseringa av den ikoniske actionspill-baben Lara Croft. Hvilket er ekstra moro for oss skandinaver, med den svenske Oscar-vinneren Alicia Vikander i hovedrollen og norske Roar Uthaug («Bølgen») som regissør.

Filmen hadde førpremiere i London i går og i Stockholm i dag, så det er nok ikke lenge før kritikerne kan gi oss en indikasjon på hvor forventningene bør ligge.

I forkant har imidlertid Vikander avgitt noen uttalelser om filmen på BBC som må sies å være ukarakteristisk krasse til å være en skuespiller i lanseringsmodus.

Skal vi tro Vanity Fair var skuespilleren kjapp med å si seg enig da programleder Alex Jones på det populære «The One Show» ymtet frampå om at hun var skuffet over hvor få kvinnelige rollefigurer i filmen.

– Jeg var ute på denne øya, og lurte: «Det er ikke nok kvinner, hvor er de?». Jeg løp rundt og lette etter dem, skal Vikander ha sagt, før hun nevnte Kristin Scott Thomas som en av de få kvinnelige motspillerne i filmen.

Den er ellers befolket av mannlige skuespillere som Dominic West, Walton Goggins og Daniel Wu.

Uttalelsene er særlig oppsiktsvekkende siden Alicia Vikander tidligere har snakket om hvordan nettopp det feministiske aspektet var en av årsakene til at hun takket ja til rollen.

I 2016, et halvt år før innspillingen fant sted i Storbritannia og Sør-Afrika, snakket hun varmt om hvordan den «passerte Bechdel-testen» – det vil si at den har minst en samtale mellom to kvinner som omhandler noe annet enn menn.

En dårlig kvinneandel kan dessuten fort bli et ankepunkt mot filmen, i disse Metoo- og Time’s Up-dager, og kort tid etter en Oscar-utdeling der mannsdominansen i Hollywood ble satt på agendaen i Frances McDormands takketale:

McDormand fikk ikke bare alle de kvinnelige nominerte i salen til å reise seg mens hun snakket – hun ga alle sine kolleger også en kraftfull oppfordring om å kreve et minimum av kvinnelig deltakelse for at de skal forplikte seg til et prosjekt.

Siden har avisene blant annet trukket fram statistikk som sier sitt om hvor langt filmbransjen har å gå når det gjelder kjønnsbalanse. Ifølge Center for the Study of Women in Television and Film var det, blant de 100 mest sette filmene på kino i USA i fjor, bare 8 prosent regissører, 10 prosent manusforfattere og bare 2 prosent fotografer.