«Á annan veg», eller «Either way» som den ble hetende på engelsk, er noe så kuriøst som en dramakomedie fra det islandske veivesenet. Nærmere bestemt en film om to fyrer som har jobben med å male stripene i midten av veien på sagaøya og utvikler et nært vennskap i det monotone, ensomme arbeidet.

Á annan veg from Mystery Island on Vimeo.

Det høres kanskje ikke ut som noen åpenbar vinner i kinoenes billettluker, men filmen ble godt mottatt i det islandske hjemmemarkedet i 2011, fikk pris på filmfestivalen i San Sebastian og ble nominert til Nordisk råds filmpris.

I 2013 ble den spilt inn på nytt i USA med Emile Hirsch og Paul Rudd i hovedrollene. Da under tittelen «Prince Avalanche».

Nå skal historien fordundre meg spilles inn igjen, og denne gangen i Norge. Det skjer av forfatter/regissør Bobbie Peers, som på det tiende året kan kalle seg Norges eneste gullpalmevinner fra Cannes (han fikk den for kortfilmen «Sniffer» i 2006).

Prosjektet er et samarbeid mellom danske Profile Pictures og norske Ape og Bjørn, ble plukket opp av distributøren Scanbox Entertainment i Berlin denne uka, og havnet dermed på radaren til Variety (og oss).

Peers lover imidlertid å lage noe helt annerledes av historien.

-Da jeg fikk tilbud om dette, var mitt første spørsmål: Får jeg skrive manus selv? Og da svaret var ja, var det neste kriteriet: Får jeg gjøre noe det til min helt egen historie? sier Peers til Filter Film og TV.

-Ser du de to forrige filmene, skjønner du at det er samme film. Men min film vil du kunne se uten å ta koplingen. Skal man lage en tredje film med det samme utgangspunktet, er det ingen vits i at den blir prikk lik, sier han.

Blant annet har Peers økt aldersforskjellen på de to vei-malerne, slik at de framstår i «hver sin ende av generasjonen». Nå jobbes det med finansiering (det skal blant annet søkes om statsstøtte) og location (både Filmcamp i Målselv og Jotunheimen skal være blant alternativene) og i beste fall kan filmen gå i opptak på sensommeren.

-Jeg likte både den amerikanske versjonen og den islandske originalfilmen godt, og følte at det var et univers der det var god plass til meg. Dette er noe jeg har jobba med litt på si’ lenge, og nå begynner jeg å bli fornøyd med manuset, sier Peers, som i fjor lanserte sin første langfilm – «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant», basert på den sanne historien om en tysk tryllekunstner som ble borte på Røros i 2003 og siden ikke er sett snurten av.

Har du unger og kjenner igjen navnet, kan det skyldes at Peers også mannen bak barneboka «Luridiumstyven», som Morten Tyldum kjøpte filmrettighetene til rett før han gikk i opptak med Jennifer Lawrence og Chris Pratt«The Passengers» i høst.