En realityserie der deltakerne er nødt til å bli med på innspilling i (minst) et år, og bli overvåket 24 timer i døgnet?

Det kan fort bli en realitet, også her til lands. Dagens Næringsliv rapporterer nemlig at norske kanaler nå snuser på realitykonseptet «Utopia», fra den nederlandske «Big Brother»-skaperen John De Mol.

Her skal deltakerne forsøke å skape et idealsamfunn med svært knappe ressurser, mens seerne får anledning til å følge dem minutt for minutt på nettet.

De Mol har allerede startet programmet i Nederland, der over halvannen million fulgte premieren på kanalen SBS6 i januar.

Tallene har ført til mye interesse for konseptet over hele verden, og i USA jobber Fox nå med å utvikle en amerikansk versjon.

Programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge bekrefter overfor Dagens Næringsliv at de nå vurderer å ta formatet til Norge.

– Dette er et konsept som har gått veldig bra for Nederland, og selvfølgelig følger vi nøye med på utviklingen. Det er en veldig stor investering, men det er alltids interessant. Vi har overhodet ikke tatt noen beslutning, men det er ett av de konseptene vi ser inn i, sier Landsverk til avisa.

Også TV 2 har besøkt «Utopia»-settet i Nederland.

Å avskjerme realitydeltakerne fra den virkelige verden over så lang tid vil trolig skape en del debatt («Big Brother» ble til sammenlikning spilt inn over 97 dager), men De Mol understreker overfor Deadline at konseptet ikke er veldig konfliktorientert.

«Utopia» er et positivt og konstruktivt program som gir folk muligheten til å starte på nytt. De får lage lover og ta sine egne beslutninger – de kan lage et samfunn som er bedre enn det vi har, uansett om det ender lykkelig eller i kaos, sier han.

I Nederland ble de 15 deltakerne sendt til et øde område utenfor tettstedet Laren nord i landet. Med seg inn på området fikk de to kuer, 25 høner, en telefon med 20 euro og en safe med 10 000 euro.

Hver måned stemmes én deltaker hjem, eller deltakerne kan velge å avslutte oppholdet selv. Det er sagt at «Utopia» skal vare i minst ett år, men det kan også vare lenger om deltakerne og produksjonsselskapet Talpa ønsker det.

4500 nederlendere søkte om å få bli med i programmet.